Doğum Sonrası Depresyon için Alınması Gereken Önlemler

Doğum Sonrası Depresyon için Alınması Gereken Önlemler

Doğumun yaşanmasından sonra geçen 4 hafta içerisinde anne doğum sonrası depresyon ile karşılaşabilir. Melankoli durumundan daha farklı bir durum olan bu dönem her kadında farklı bir şekilde sürebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri

Doğumun gerçekleşmesinin ardından ani gelişen hormonsal değişimlerin annenin bu durumu yaşamasında etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak yine de kesin ve net bilgilere dayanılmamaktadır. Ancak annenin yaşadığı psikolojik stres hali bebeğine karşı geliştirdiği aşırı büyük sorumluluk duygusu bu durumun yaşanmasında tetikleyicidir. Özellikle istemeden yapılan doğumlarda ve annenin kendini kısıtlanmış hissetmesi duyguları bunda etkili olabilir. Yine kadının eşiyle olan anlaşmazlıkları bebek konusunda kendini yalnız hissetmesi, ekonomik problemler yaşaması ciddi anlamda tetikleyicidir. İlk kez anne olan kadınlar, eşinden ayrı olan kadınlar bu depresyon sürecinde yüksek riskli gruba girmektedirler.  Yine eğer anne daha önceki doğumunda da depresyon yaşamışsa bunda da yaşama riski yüksek olacaktır.

yeni doğum yapan bebekler

Depresyon Belirtileri

Annenin doğum sonrası depresyon belirtileri genellikle ilk 5 gün içinde belli olur.  Hafif dereceli depresyonda belirtiler:

  • İsteksizlik
  • Halsizlik
  • Unutkanlık
  • Sinirlilik
  • Uyku problemleri
  • Gelecekle ve bebekle ilgili korkulardır. Eğer daha ileri seviyede bir depresyon vakası bulunuyorsa, devamlı endişeli hal, ağlama krizleri, bebeğe karşı ilgisizlik durumu, uyku bozuklukları ile ölüm ve intihar düşünceleri belirtilere eklenebilir.

Ekonominin Depresyona Etkisi

Annelerde görülen depresyon nedenleri içerisinde eskiden etkisi olmadığı düşünülen ancak son dönemlerde yapılan araştırmalarda varlığı hissedilen ekonomi bulunur. Ekonomik durumu kötü ve bekâr kadınların anne olmasının depresyonu tetiklediği yapılan araştırmalarda görülmüştür. Ayrıca erken yaşlarda anne olanların da 2-3 kat fazla depresyona girme ihtimali vardır.

doğum yapan bebekler

Yeni Anne Depresyon Tedavisi

Doğum sonrası yeni anne depresyon tedavisi, genellikle antidepresanlarla gerçekleşir. Ancak ilaç kullanımı emziren annede bazen sorun yaratabileceğinden mutlaka kontrollü şekilde gerçekleşmelidir. Bunun yanında anne emzirme hafif şiddetli depresyonlarda olumlu etki yaratabildiği için, ilaç yerine psikoterapi ile de sorun çözüm yoluna gidilebilir. Genellikle annelerin depresif hali 1 yıl içinde yok olur.  Annenin bu süreç içinde kendini zihinsel olarak yormaması, uykusunu alması, bebek uyuma zamanlarında kendisinin de uyuması önerilir.

 

 


Share This Post