Yeni dünyaya gelen bebeklerin doğumları bazen sağlıklı ve problemsiz gibi görünse de ilerleyen dönemlerde sorun yaşanabilir. Zamanında önlem alınmayan bazı hastalıklar beynin ciddi bir bölümüne zarar verebilmektedir. Dolayısıyla fiziksel ve zihinsel açıdan gerilik yaşanabilir. Bu nedenle doğumdan sonra tarama testi yapılması ve düzenli kontrollere gidilmesi önemlidir.
Yeni Doğan Bebek Tarama Testleri
Hastalıkları önceden saptamak için yeni doğan tarama testleri yapılmaktadır. En yaygın olarak taranan hastalıklar fenilketonüri ve hipotiroidi’dır. Şayet bu hastalıklar yaşamın ilk haftalarında tespit edilebilirse olumsuz sonuçları engellenebiliyor. Hipotiroidide tiroit bezindeki hormon bozukluğu, fenilketonüri ise artmış fenilalanin seviyesi ile ilgilidir. Bu sorunlar beyne henüz bir zarar vermeden saptanırsa büyük bir tehlike atlatılır. İlaç kullanımıyla beraber sorunun kaynağı yok edilir ve beyin hasarı da yok olur.
Bebek Tarama Testleri Nasıl Yapılıyor?
Dünyada söz konusu tarama testlerini yapan merkezler vardır. Doğumdan sonraki 3-4. günlerde topuk bölgesinden kan örneği alınıp Guthrie denen yöntemle kan örneği özel bir kurutma kâğıdına emdiriliyor ve değerlendirilmek üzere ana merkeze gönderiliyor. Kan örneğinin 3-4. günlerde alınması oldukça önemli, çünkü daha erken olursa kan örneklerinde sorun yaşanabiliyor. 7. günden sonraya sarkarsa da bu sorun yaşanabiliyor. Bebek başka yere sevk ediliyorsa kan örneği alınıp alınmadığının gideceği yere bildirilmesi gerekiyor.
Zeka Testi İle Karıştırılmaması Gerek
Bu teste her aile çok sıcak bakmıyor ve gereksiz bulmaları bunun en büyük sebebi. Bu testin zeka testi olarak bilinmesi ve gereksiz olduğunun düşünülmesi söz konusu. Ancak uzmanlara göre bu test zekâ ölçme testi değil. Bunun iyice kavranması gerekiyor. Bu test, zeka geriliği problemine neden olan iki tip hastalığın önceden tespit edilmesi için yapılması gereken test ve erken teşhis durumunda çok büyük sorunların önüne geçilmiş olunuyor. Bebeğin ilk günlerinde bu test yapılırsa hastalık büyük oranda engellenebiliyor. Hamilelik sürecinde bu testin yapılması mümkün değil. Şayet bu tür bir sorun varsa ve tespit edilemezse beyin hasarı kaçınılmaz oluyor. Hasar oluştuktan sonra da bir daha geri dönüş olmuyor.