Aylarca merak ve sabırsızlıkla bekledikten sonra yeni doğan bebeğinize kavuşmanın sevinci bazı çeşitli nedenlerle gölgelenebilir. Bu sık görülen bebek hastalıkları doğumdan sonra her ebeveynin orta olarak yaşadığı problemlerdendir. Kimi hastalık ve rahatsızlıklar fazla ciddi olmayıp her yeni doğanda görülebilirken kimisi ise diğerlerine göre daha ciddi olup erken teşhis ile büyük sorunların çıkmasının engellenmesi gereken rahatsızlıklardır.
Gaz Sancıları ve Kusmalar
Gaz sancıları ve kusmalar sık görülen bebek hastalıkları arasında en çok bilinenidir. Bu 3-4 ay kadar sürebilecek bir yeni doğan rahatsızlığıdır. Bu problemi önlemek için bebeğinize yemek yedirdikten sonra ilk 15-20 dakika dik ve hareketsiz bir pozisyonda tutmaya özen gösterin. Gaz sancısı ile karşılaştığınızda ise bebeğinize ılık duş aldırabilir veya karnına sıcak havlu koyup masaj yaparak rahatlaması sağlayabilirsiniz.

Kafa Derisinin Kabuklanması
Sık görülen bebek hastalıkları düşünüldüğünde akla gelen ikinci rahatsızlık ise kafa derisi kabuklarıdır. Beyaz veya sarı renkteki pulların kafa derisi üzerinde bir kabuk oluşturduğu görülür ve bu duruma konak adı verilir. Bunlardan kurtulmak için pulların olduğu eri zeytinyağı ile ovarak yumuşatıp daha sonra yumuşak bir saç tarağı ile hafifçe ve bebeğinize zarar vermeden yok edebilirsiniz.
Sarılık
Günümüzde en sık görülen bebek hastalıkları sarılıktır. Bu rahatsızlık cilde sarı rengini veren maddenin kandaki seviyesinin artması sonucu deri altında birikmesi sebebiyle oluşur. Renk değişimi öncelikle yüzde başlar ve kandaki maddenin seviyesi arttıkça vücuda yayılmaya devam eder. Ciltteki sarı rengi görmek için fazlaca bir çabaya gerek yoktur gün ışığında veya florsan lamba yardımı ile net bir şekilde görülür. Burada rahatsızlığın erken teşhisi çok önemlidir.
Kabızlık
Kabızlık anne sütü yerine ek gıdaları kullanan ebeveynler için sık görülen bebek hastalıkları arasındadır. Bu rahatsızlığın belirtileri seyrek dışkılama ve dışkılama zamanlarında aşırı zorlanma, anüs bölgesinde çatlaklarla karşılaşma ve kanamalardır. Kabızlığın sebebi az çalışan bir sindirim sistemi olabilmektedir. Ek gıdalar arasında özellikle pirinç unu ve unlu gıdalar bebeklerin kabız olmasını tetiklemektedir. Bu süreçte bebek sürekli takip altına alınmalı ve çeşitli yiyeceklere karşı reaksiyonları incelenmelidir.