Yeni doğmuş bebeği olan anne babaların en büyük hayali belki de minik yavrularının bir gün yürüyüp onların peşinden dolaşıyor olmasıdır. İnsanlar diğer canlılara nazaran hemen koşup yürüyemezler. Bebeklerin de yürüme öncesi ve sonrası dönemleri vardır.
İki dönemde gerçekten çok önemlidir. Kimi bebek 9 aylıkken kimisi ise 1 yaşında yürümeye başlar. Yürümeye başlama zamanı çokta önemli değildir. Önemli olan sağlıklı ve düzgün bir biçimde bebeğinizin ayakları üzerinde hareket edebiliyor olmasıdır. Bebeklerin yürümeye başlamadan önce bazı dönemleri de olur. Bunlardan en çok bilineni emekle dönemidir. Birkaç ay süren bu dönem, ayak kemiklerinin güçlenmesine en çok yardım eden süreçtir. Yine bu süreç bebeğinizin aslında bütün vücudunu hareket ettirmesine ve doğal olarak da kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur.
Bebeğim 1 Yaşında Hala Yürümüyor
Başlığımızda da gördüğünüz gibi anne ve babalar 1 yaşına gelmiş ve hatta biraz bu yaşını doldurmuş çocukların yürüyememesi sorununu çok büyük bir sorunmuş gibi algılarlar. Nedendir bilinmez ama panik ve korku yaşanır. Bebeklerin 1 yaşına gelip yürüyememesi hala daha emekliyor olması korkulacak bir şey değildir.
Unutmadan söyleyelim bebekler hiçbir sorun olmasa dahi 18. Aylarına kadar yürüyemeyebilirler. Ayni bebeğiniz 1,5 yaşına kadar olan süreçte yürüyememiş ise sonraki dönemlerde yürümeye başlayabilir. 1 yaşına gelmiş bir bebeğin yürüyemiyor olması bir hastalığının ya da rahatsızlığının olduğu anlamına gelmiyor. Bebeğiniz emekliyorsa zaten kemikleri güçlenmeye devam ediyor demektir. Yeterli gücü aldıktan sonra bebeğiniz kendi yürümeye çalışacak ve zamanla düşe kalka diye tabir edilen sistemle yürümeyi öğrenecektir.
Erkek Bebekler Daha Mı Çabuk Yürür?
Toplumumuzda erkek bebekler daha çabuk yürür diye bir tabu vardır. Bu başlıkta bunu ne derece doğru olduğunu anlatacağız. Erkek ya da kız bebekler tıpta erken yürür ya da biri diğerinden daha geç yürür diye bir kanı yoktur.
Toplumumuzda efsaneleşmiş bir ön yargıdır. Hangi bebeğin daha çabuk yürüyeceği ya da konuşacağı anne karnında aldığı vitamin ve sonrasında nasıl beslendiği ile orantılıdır. Mesela anne sütü ile büyüyen bir çocuk ile hazır mamalar ile beslenmiş bir bebeğin arasındaki fark gibi.